n
n ICT op maat n
n
n

Business Continuity Management

Business Continuity Management is een belangrijk onderdeel van uw bedrijfsvoering. Het is echter ook een complex en vaak vergeten onderdeel van uw bedrijfsvoering en uw ICT voorzieningen. In dit artikel ga ik in op waar u op kunt letten.

In de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen wat de risico’s zijn. Voor een oud werkgever heb ik ooit een datacentrum in kaart gebracht. Het datacentrum lag in het verlengde van de aalsmeerbaan van Schiphol. Na flink wat rekenen was de kans eens in 20 jaar dat er een incident zou gebeuren met een vliegtuig rondom het datacentrum en was de kans groot dat het iets was als een passagier die onwel zou worden, of dat een koffer uit het bagagerek zou vallen bovenop iemand of een ander klein incident wat het datacentrum niet zou raken. De kans dat er echt een ongeluk zou gebeuren waarbij het datacentrum geraakt zou worden was nihil te noemen.

Nu gaat dit erg ver voor de meeste plannen, maar benoemen van zo’n mogelijkheid kan nooit kwaad. Je kunt het altijd nog afdoen met een zin als “vermoedelijk zo’n geringe kans dat dit het uitzoeken niet waard is”. Neem wel risico’s mee voor brand, het plotselinge vertrek van belangrijke personen in het bedrijf, mogelijk een dijkdoorbraak of overstroming en etc.

Nadat we hebben geïnventariseerd wat onze risico’s zijn, kijken we naar onze klanten. Hoe zelfredzaam zijn ze en hoe afhankelijk zijn ze? Wat verwachten ze van het bedrijf wanneer het pand afbrand, of als er belangrijke personen om wat voor reden niet meer beschikbaar zijn. Het is heel anders voor een leverancier met klanten die uit meerdere leveranciers kunnen kiezen, als voor een zzp-er die veel verkoopt aan MKB-bedrijven van 50 – 100 man. De eerstgenoemde is bij brand zijn voorraad kwijt, maar klanten hebben daar weinig last van. De laatstgenoemde heeft klanten die wellicht niet zonder de zzp-er kunnen voor ondersteuning.

Hierna kunnen we inventariseren, wat is belangrijk en wat niet. Voor een leverancier zal de administratie heel belangrijk zijn en als hij 24×7 ondersteuning biedt, misschien zelfs een noodmagazijn. Voor de zzp-er is het waarschijnlijk van belang dat hij vooral nadenkt over hoe hij langdurige ziekte en andere zaken afdekt. Breng elk risico voor klantgroepen in kaart, maak er desnoods een tabel van met risico’s, kans dat het gebeurd en wat de impact is voor klanten.

Wanneer we nu alle risico’s overzien, kunnen we gaan kijken hoe we hier mee kunnen omgaan. Als een risico voor mijn klanten is dat ik er niet meer ben, kan ik ze vrijstellen van hun contractuele verplichtingen of een partnerschap aangaan met een ander bedrijf dat dan mijn klanten eventueel over wil nemen. Wanneer ik een stuk code schrijf, kan ik dat bij een notaris laten opslaan. Wanneer er onverhoopt iets gebeurd waardoor mijn bedrijvigheid beëindigd, dan komt de code beschikbaar aan mijn klanten. Wanneer mijn huis afbrand, kan ik zorgen voor een kopie van mijn data bij bijvoorbeeld een clouddienst als Google Drive of een bedrijf wat wekelijks mijn weektape komt ophalen en opslaat.

Belangrijk om te bedenken is dat een Business Continuity Plan een dubbel snijdend zwaard is. Ik kan mijn klanten beter uitleggen wat er gebeurd als er iets gebeurd, dat maakt mijn verkooppraatje een stuk sterker als de gemiddelde concurrent die er niet over nagedacht heeft. Daarnaast maakt het mij zekerder, omdat ik alle belangrijke risico’s overzie. Ook met eventuele “rampen” die ik niet voorzien heb, want er is vast een scenario van een ander vergelijkbaar risico wat ik  wel heb voorzien.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Reacties zijn gesloten.

 

Comments are closed.

n
n

Zandstra IT

Afrikalaan 66
2622LR  Delft

06-1434 5424

n n
n n n

© 2010, Zandstra IT